De afgelopen dagen is er veel ophef geweest over een artikel in de Daily Telegraph waarin de Amerikaanse Generaal b.d. Taguba geciteerd wordt die claimt foto’s te hebben gezien waarop gevangenen in Abu Ghraib seksueel misbruikt worden. Ten tweede berichtte het artikel dat deze foto’s deel zouden uitmaken van de 44 foto’s die President Obama geheim wil houden. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU roept hem op deze vrij te geven en probeert momenteel via de rechter deze openbaarheid alsnog af te dwingen. Zie het artikel in de Telegraph hier. Andere nieuwsbronnen (waaronder de Telegraaf en de Volkskrant) nemen deze primeur van de Telegraph snel over.

Deel van het verhaal van de Telegraph bleek echter niet te kloppen. Taguba heeft inmiddels aangegeven dat dit niet om specifiek deze 44 foto’s gaat en het Witte Huis heeft zelfs de gelegenheid aangegrepen de gehele Britse pers ongeloofwaardig te noemen (zie beelden van de persconferentie hier). Zoals woordvoerder Gibbs het zelf zegt: “None of the photographs in question depict the images described in the article”. Diverse media voelen zich bekocht door de Telegraph en schrijven inmiddels braaf over dat het verhaal niet klopt.

Maar de belangrijkste vragen blijven overeind: waar zijn deze foto’s dan wel?! Generaal Taguba geeft aan dat de foto’s van verkrachting en misbruik wel degelijk bestaan. Het Witte Huis ontkent dat specifiek deze 44 foto’s de scènes bevatten. Omdat de de foto’s waar Taguba aan refereert niet openbaar zijn is een dergelijke ontkenning vrij weinig waard. Kennelijk worden deze foto’s elders nog onder de pet gehouden. Want waar zijn deze foto’s dan wél?

De Amerikaanse overheid blijft ons nog een aantal antwoorden verschuldigd. Wat staat er op de foto’s waar Taguba het over heeft? Zijn de beschuldigingen van verkrachting juist? Zo ja, dan is het misbruik veel erger geweest dan tot nog toe aangenomen en is een dieper onderzoek gerechtvaardigd. Ook de Nederlandse overheid – altijd een kritische bondgenoot met mensenrechten hoog in het vaandel – zou de VS moeten ondervragen hoe dit nu precies zit.