De Europese verkiezingen zijn geweest, en het is een behoorlijke landverschuiving geweest! De kiezer heeft massaal gestemd op de PVV als beloning voor haar anti-Islam houding. De PvdA moet het ontgelden, en GroenLinks en D66 verdienen eraan. Zoals altijd lijkt deze meer een reflectie van nationale politieke verhoudingen dan van relevante Europese discussies. Zo gaat het eigenlijk bij elke verkiezing, of het nou Europees of gemeentelijk is. Om die reden is het interessant om je af te vragen: wat als dit stadsdeelraadverkiezingen waren geweest? Hoe zouden de verhoudingen dan in Noord zijn?

Interessant is dat de PVV nergens zo hoog heeft gescoord als in Noord: welgeteld 26,3%, goed voor 8 deelraadszetels. Daarmee zijn ze direct de grootste partij. De PvdA wordt meer dan gehalveerd, maar blijft de tweede partij met 16,5% ofwel 5 zetels. GroenLinks wordt met 4 zetels de derde partij. De volledige verkiezingsuitslag van Amsterdam per stadsdeel vind u hier

De EP verkiezingen geprojecteerd op de Deelraad Noord
De EP verkiezingen geprojecteerd op de Deelraad Amsterdam Noord (click to enlarge)

Dit betekent dat er boeiende coalitie-onderhandelingen aankomen. Het is mogelijk om de PVV uit te sluiten met een brede linkse coalitie (PvdA, D66, SP, GroenLinks), maar ik hoop dat er zeker niet voor die optie gekozen wordt.  Dat zou koren op de molen zijn. Dus: de eerste zet na de verkiezingen is aan de PVV. Maar met wie moeten zij in godsnaam besturen? Een coalitie van de PVV met iets aan de linkerzijde is geheel onvermijdelijk! Bovendien is het nog maar zeer de vraag of de PVV genoeg goede mensen vindt om al deze zetels (en wethouder-zetels) op te vullen.

Natuurlijk, natuurlijk, Europese verkiezingen zijn nog geen raadsverkiezingen. Maar de positieve trend voor de PVV is wel duidelijk. Boeiend wordt het zeker in Noord!