De vlag in kwestie, in gebruik.

De Stichting Japanse Ereschulden heeft zich ontevreden uitgelaten over het vertoon van de Japanse oorlogsvlag bij de voetbalwedstijd tussen Nederland en Japan afgelopen zaterdag (uitslag: 3-0). „Het doet ons pijn, het is voor ons hetzelfde als het zwaaien met een hakenkruisvlag”, aldus voorzitter van Wagtendonk in de Telegraaf.

Nu zal ik de laatste zijn om de beleving van de Stiching (en degenen die zij vertegenwoordigt) te relativeren. Tegelijkertijd is de betreffende vlag een vlag met rijke historie, die bovendien nog steeds een officiële vlag is. De vlag werd formeel in gebruik genomen in 1889, en is sindsdien in gebruik. Na de tweede wereldoorlog was de vlag negen jaar lang in de ban gedaan, maar vanaf 1954 tot nu is de vlag gewoon in gebruik op Japanse militaire schepen. Voor degenen die niet dagelijks een Japanse oorlogsbodem zien, is de associatie met de Tweede Wereldoorlog makkelijk gelegd. Maar dat maakt de vlag nog geen Hakenkruis.