Dit paasweekend is Eugène Terre’Blanche, een Zuid-Afrikaanse rechts-extremist met een angstwekkend toepasselijke naam, in zijn bed gruwelijk vermoord. De moord volgt op weken van discussie nadat Julius Malema, de leider van de ANC jeugdbeweging, herhaaldelijk opruiende liederen ten gehore heeft gebracht met de tekst: “Kill the Boer!”

Eugène Terre’Blanche is geen lieverdje. Hij is al jarenlang de leider van de Afrikaner Weerstandbeweging die afscheiding van de Afrikaner Boeren nastreefden van Zuid-Afrika. Hij werd zaterdagavond vermoord door twee zwarte mannen die voor hem werkten, mogelijk door een geschil over het loon. Maar mogelijk spelen ook de liederen van Julius Malema een rol, die hij herhaaldelijk – ondanks een gerechtelijk verbod – ten gehore heeft gebracht. “Kill the Boer” wordt geroepen, waarbij Boer een onomstreden eufemisme is voor blanke. Het zijn liederen uit de tijd van de apartheid, maar zelfs gezien die context liegt de tekst er niet om. Het ANC heeft inmiddels gezegd dat de kritiek overtrokken is, en dat zulke liederen moeten kunnen. Maarja, kan deze tekst ook als je van het woord “Boer” het woord “Neger” maakt? Of “Mocro”? Of “Jood”? Oordeel zelf:

Ayasab’ amagwala (the cowards are scared)
dubula dubula (shoot shoot)
ayeah
dubula dubula (shoot shoot )
ayasab ‘a magwala (the cowards are scared)
dubula dubula (shoot shoot)
awu yoh
dubula dubula (shoot shoot)

aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)
aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)

awe mama ndiyekele (mother leave me be)
awe mama iyeah (oh mother)
awe mama ndiyekele (mother leave me be)
awe mama iyo (oh mother)

aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)
aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)

Ziyarapa lezinja (these dogs are raping)
dubula dubula (shoot shoot)
ay iyeah
dubula dubula (shoot shoot)
Ziyarapa lezinja (these dogs are raping)
dubula dubula (shoot shoot)
ay iiiyo
dubula dubula (shoot shoot)

Aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)
Aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
Dubula dubula (shoot shoot)

Ayasab’ amagwala (the cowards are scared)
Dubula dubula (shoot shoot)
Ay iyeah
Dubula dubula (shoot shoot)
Ayasab’ amagwala (the cowards are scared)
Dubula dubula (shoot shoot)
Ay iyeah