Gepubliceerd op 24 April 2012 in NRC Next en Het Parool.

Rutte moet geen nieuwe verkiezingen uitschrijven, maar zo snel mogelijk een nieuwe formatieronde starten. Van links tot rechts zijn de partijen aan het watertanden: nieuwe electorale kansen. In deze crisis is dit een gevaarlijke misrekening. De enige uitweg in landsbelang is een serieuze toenadering van VVD en PvdA, en een doorstart van de formatie.

Een verkiezingsstrijd is een polariserend circus, dat al gauw een jaar kost. Dat jaar hebben we niet. De partijverhoudingen zullen verder verslechteren en de formatie wordt juist moeilijker. Ten eerste zal de versplintering blijven. De peilingen tonen geen driepartijen meerderheid op rechts noch op links, en het is niet waarschijnlijk dat die verschijnt. Het volgende kabinet moet een centrumkabinet worden. Ten tweede is het vooral de houding geweest van de partijen zelf die in 2010 een moeizame formatie opleverde. De verkiezingsuitslag leidde tot vijf mogelijkheden van een coalitie, waarvan vier stoelden op samenwerking van de PvdA en VVD. Wederzijds uitsluiten werd alle opties fataal. Cohen en Rutte wilden immers allebei dolgraag premier worden. Dit minderheidskabinet is product van het onvermogen aan weerszijden om de brug tussen PvdA en VVD te slechten.

Nederland heeft behoefte aan politici die in landsbelang hun verschillen overbruggen. Het is tijd voor een serieuze toenadering van PvdA en VVD, en het herbekijken van de opties die de vorige formatie afvielen. De economie staat op slot, de koopkracht gaat omlaag, en Nederland is niet in staat om de eigen begrotingsregels te handhaven. Dus Rutte: zet de woorden over landsbelang om in daden. Echte staatsmannen formeren. Schud de rechtse kou van je af en ga in gesprek met de PvdA. Samsom: toon moed en ga met de VVD aan tafel zitten om te kijken of serieuze bezuinigingen ook socialer behaald kan worden.

Maar ga in godsnaam niet op campagne. Spaar ons.